ČESKO A POTRAVINY

Češi vyhazují moc jídla. Za plýtvání jinde padají i pokuty

ČESKO A POTRAVINY
Češi vyhazují moc jídla. Za plýtvání jinde padají i pokuty

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Plýtvání potravinami se v Česku i v celé Evropské unii stává v posledních letech čím dál větším tématem. Jen české domácnosti podle ministerstva životního prostředí (MŽP) vyhodí ročně v průměru 65 kilogramů potravinového odpadu na osobu. To pro ně mimo jiné znamená i výraznou finanční ztrátu – podle nedávného průzkumu jde průměrně o 4636 korun na člověka ročně.

„Plýtvání potravinami je v České republice zásadním problémem,“ uvedla mluvčí MŽP Veronika Krejčí. Resort proto vítá nově schválené unijní cíle a zároveň připravuje vlastní opatření, která mají pomoci trend zvrátit.

Evropská unie poprvé stanovila povinné cíle

Rada EU a Evropský parlament se v březnu předběžně dohodly na revizi směrnice o odpadech, která poprvé obsahuje konkrétní cíle pro redukci potravinového odpadu do roku 2030. Členské státy budou muset snížit množství potravinového odpadu:

  • o 10 % v sektoru zpracování a výroby,
  • o 30 % na obyvatele v maloobchodě, gastronomii a domácnostech.

Jako referenční období poslouží průměr let 2021–2023. Návrh počítá i s podporou darování neprodaných potravin, které jsou stále zdravotně nezávadné.

Podle polské ministryně pro klima a životní prostředí Pauliny Hennig-Kloské jde o „ambiciózní, ale realistické cíle, které posílí udržitelné potravinové systémy v EU“. Po formálním schválení budou mít státy 20 měsíců na úpravu svých zákonů.

Česká strategie: vzdělávání a podpora potravinových bank

Na rozdíl od Španělska, které letos zavedlo přísný zákon s povinnými plány prevence a pokutami, české MŽP zatím dle svého vyjádření domácnosti sankcionovat nehodlá. „Cesta, jak plýtvání potravinami minimalizovat, je především ve vzdělávání lidí a maximalizaci využití potravin před datem spotřeby nebo krátce po něm v potravinových bankách,“ zdůrazňuje Krejčí.

Potravinové banky hrají v českém systému klíčovou roli. Převádějí neprodané zboží od obchodníků k charitativním organizacím, které ho rozdávají lidem v nouzi. Ministerstvo jejich rozvoj podporuje od roku 2014 – tehdy až 2020 šlo z Operačního programu Životní prostředí více než 500 milionů korun, letos byla vyhlášena nová výzva s alokací 50 milionů a do roku 2027 je vyčleněno dalších 150 milionů.

Nevyužitelný gastroodpad má podle MŽP směřovat do bioplynových a biometanových stanic. V červenci vláda schválila Akční plán pro rozvoj biometanu, který počítá se zpracováním zbytků z domácností, restaurací i podniků. V Česku již takto fungují zařízení v Rapotíně nebo ve Vyškově.

„Je důležité finančně znevýhodňovat skládkování odpadů, aby se všechny subjekty co nejvíce zamýšlely, zda je nutné produkovat takové množství odpadů a směřovaly více k prevenci jejich vzniku,“ doplnila Krejčí.

Domácnosti zůstávají slabým článkem

Podle výzkumů Mendelovy univerzity, které probíhaly v Brně i Praze, se nejvíce plýtvá v domácnostech – často kvůli impulzivním nákupům a nedostatečnému plánování. Generace Z (15–30 let) podle dat plýtvá nejvíce, naopak starší lidé potraviny vyhazují méně často.

„Vyhozené potraviny jsou vyhozené peníze a prostor pro edukaci je velký,“ říká ředitel odboru cirkulární ekonomiky MŽP Jan Maršák. Podle Pavla Kosorina z Food Waste Institutu funguje u Čechů ekonomická motivace nejlépe: pokud si uvědomí finanční dopad, své chování mění. Roční experiment v Brně s 900 domácnostmi ukázal, že pravidelná osvěta dokáže odpad snížit až o 11 %.

Španělský model: povinnosti, kontroly a sankce

Španělská legislativa, která vstoupila v platnost letos v dubnu, jde nad rámec evropských cílů. Požaduje, aby všichni aktéři potravinového řetězce nad určitou velikost vypracovali plán prevence plýtvání, uzavírali smlouvy o darování přebytků a dodržovali přesně stanovenou hierarchii využití potravin. Nedodržení může vést k vysokým pokutám, včetně sankcí za to, že se vhodné potraviny nedarují.

Podle odborníků jde o příklad pro země, které chtějí problém řešit důsledněji. V Česku se však zatím odborná i politická debata přiklání k méně represivnímu, ale více motivačnímu přístupu.

Stále větší roli hrají digitální platformy, které propojují podniky s koncovými spotřebiteli. Aplikace Nesnězeno, nově dostupná ve všech krajích ČR, zprostředkovává prodej nevyužitého jídla se slevou minimálně 50 %. Od svého vzniku zachránila téměř milion kilogramů potravin.

Další projekty, jako aplikace Nebuď Trash, cílí přímo na mladé lidi a snaží se je vzdělávat zábavnou formou.

Skepse a bariéry

Přestože tři čtvrtiny Čechů považují plýtvání potravinami za závažný problém, část veřejnosti zůstává skeptická. Průzkum STEM/MARK pro ministerstvo zemědělství ukázal, že 16 % lidí si myslí, že problém nelze vyřešit, a téměř čtvrtina ho považuje za „nafouknutý“.

Podle Jindřicha Fialky z MZe však i jednoduchá opatření – od plánování nákupů po správné skladování potravin – mohou mít zásadní dopad. Významnou roli hraje také lepší chápání rozdílu mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí, protože v EU až desetina odpadu vzniká právě kvůli neznalosti tohoto rozdílu

Diskuze

Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.

10. srpna 2025