Ze školních jídelen v tichosti mizí vepřové maso. „Řízek je tradice,“ vadí i ministrovi
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Ve vídeňských školních jídelnách je podle Sdružení zemědělců stále méně pokrmů z vepřového masa, včetně tradičních jídel, jako je řízek nebo vepřová pečeně. V některých školách už dokonce vepřové zcela vymizelo z nabídky - studenti si mohou vybírat pouze mezi vegetariánskými pokrmy nebo jiným než vepřovým masem.
Podle Sdružení zemědělců vzniká mezi studenty zmatek a nejistota. Objevují se případy, kdy žáci odmítají i jídla, která jsou označena jako „bez vepřového“ z obavy, že pokrm vepřové obsahuje. Ředitelka Corinna Weisl upozornila, že ačkoliv nikdo není nucen jíst vepřové, mělo by zůstat v nabídce jako běžná součást rakouské tradiční kuchyně.
Na konkrétní případ upozornil web Heute, jedna z vídeňských základních škol údajně nabízí dvě varianty pokrmů - vegetariánskou a bez vepřového masa. V jídelně tedy studenti nenajdou tradiční vepřový řízek, pečeni nebo klobásu.
K tématu se vyjádřil i prezident Asociace zemědělců Georg Strasser, který apeloval na zachování pestrého menu ve školních jídelnách, jak uvádí rakouský vládní web. Podle něj by studenti měli mít možnost svobodné volby. „Nejde o nucení nikoho k určité stravě, ale o to, aby každý měl možnost vybrat si podle svých preferencí - ať už maso, vegetariánské pokrmy nebo jiné varianty,“ říká Strasser.
Ministr zemědělství za lidovou stranu (ÖVP) Norbert Totschnig se do debaty vložil ostřeji: „Nikdo nemusí jíst vepřové maso, ale musí být alespoň nabízeno. Pečené vepřové maso a řízek jsou součástí naší tradiční rakouské gastronomie. Nikdo nám nebude říkat, co máme mít na talíři.“
Podle ministra se v praxi ukázalo, že mnoho škol vepřové maso z nabídky potichu odstranilo. Důvodem však nejsou ekologické nebo zdravotní důvody, ale „nepochopená tolerance“. Totschnig proto vyzývá k zachování rozmanitosti jídelníčku a to včetně vepřového masa. Studenti by podle něj měli mít možnost volby. „Co nepotřebujeme, jsou tiché zákazy zadními vrátky,“ dodal. „Vepřové maso patří do Rakouska včetně rakouských škol a jídelen,“ uzavírá Totschnig.
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.