Schillerová apeluje na reformu spropitného pro restaurace, podle Jurečky by nebyla férová
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Osvobození spropitného od daní a odvodů na zdravotním a sociálním pojištění, které má v programu pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny hnutí ANO, by podle místopředsedkyně hnutí Aleny Schillerové přispělo k výraznému snížení šedé ekonomiky, podpořilo přístup zaměstnanců k hypotékám či leasingům a vneslo by do oboru také větší právní stabilitu.
Předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner to označil za krok správným směrem. Gastronomie v Česku je podle něj v krizi a potřebuje změny. Schillerová a Kastner to ve středu uvedli na tiskové konferenci.
Způsob danění spropitného zákon v současné době explicitně neurčuje. Jestli spropitné zaměstnavatel zahrne do tržeb restaurace, musí z něj odvést daň 15 procent v případě, že jde o OSVČ, a 21 procent, pokud je to právnická osoba. Jestliže spropitné rozdá mezi zaměstnance, počítá se do jejich hrubé mzdy, která podléhá 15procentní dani.
Podle Schillerové ale spropitné často není zahrnuté v oficiálních příjmech, a pohybuje se tak v šedé ekonomice. Aktuálně státu ze spropitného plyne 300 až 400 milionů korun ročně, v případě průměrného spropitného v restauracích šest procent z útraty by to ale mělo být 12 až 13 miliard korun, řekla.
Hnutí ANO podle ní plánuje prosadit, aby se spropitné ke mzdě vyplácelo jako samostatná položka bez odvodů na daních a pojistném. Schillerová ale nevyloučila to, že by stát stanovil paušál, do jehož výše by se daně a pojistné ze spropitného neodváděly. Bude to ještě předmětem případných debat, řekla.
Zaměstnanci v gastronomii mají kvůli tomu, že spropitné není často zahrnuté do jejich oficiálních příjmů, nejhorší přístup k hypotékám nebo leasingům, uvedla Schillerová. Problémy pak podle ní nastávají také třeba při stanovování výživného po rozvodu rodičů. Doplnila, že spropitné představuje 20 až 50 procent čisté mzdy zaměstnanců v gastronomii.
Reformu spropitného hnutí ANO plánuje pouze pro restaurace, neboť je to obor, který bojuje s mnoha problémy, řekla Schillerová. V době pandemie nemoci covid-19 podle ní z gastronomie odešla čtvrtina lidí a zpět se už nevrátili. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že by reforma spropitného v restauracích nebyla férová vůči jiným oborům. Byl bych rád, abychom se snažili vytvářet férové, jednoduché, efektivní prostředí ze strany státu, a ne další různé výjimky, které vedou k tomu, že pro jiné podnikatele to není férové," dodal.
Kromě reformy spropitného chce ANO podle Schillerové prosadit i snížení DPH na nealkoholické nápoje podávané ve stravovacích zařízeních z 21 na 12 procent.
"Česká gastronomie a jejích skoro 100.000 zaměstnanců potřebují zásadní impulzy. Gastronomie je nejvíce postiženým oborem z dob covidu a poslední roky zejména kvůli růstu daní nebo cen elektřiny, rigidním podmínkám pro zaměstnávání, oslabené koupěschopnosti poptávky nebo nadměrné míře kontrol nezaznamenal jediný pozitivní moment," řekl ČTK Kastner. "Česká gastronomie je v situaci, kdy potřebuje zažít zásadní pozitivní milníky. Legalizace spropitného a snížení DPH jsou právě ty dva nejzásadnější," dodal.
Tyto dvě změny by uvítala také Asociace hotelů a restaurací ČR, řekl ČTK její prezident Václav Stárek. Mezi další priority oboru ale podle něj patří i znovuzavedení elektronické evidence tržeb (EET) nebo zjednodušení pravidel pro zaměstnávání lidí ze zemí mimo Evropskou unii.
Schillerová už dříve zmiňovala, že pokud ANO vyhraje volby, EET opět zavede. "U nového EET bude důležité, aby bylo nastaveno jednoduše a aby se kontroly zaměřily na ty, kteří se vyhýbají placení daní. Pro slušné podnikatele je hodně demotivující, pokud stát zavírá oči před obcházením zákonů, ať už je to neplacení daní nebo třeba prodej zdravotně závadného zboží na čínských e-shopech," řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.