JÍDLO V NEMOCNICÍCH

Novinka pro pacienty: Nemocnice mohou nově vydávat jídlo formou bufetu

JÍDLO V NEMOCNICÍCH
Novinka pro pacienty: Nemocnice mohou nově vydávat jídlo formou bufetu

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Nemocnice mohou podávat jídlo formou bufetu nebo v přístupné lednici, což dá pacientům možnost si jídlo vybírat. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) připravilo nové doporučení. Bufet je podle něj vhodný například v porodnicích, na ortopedických nebo očních odděleních či rehabilitaci, vyšší náklady proti klasické stravě by hradil pacient jako nadstandardní službu nebo nemocnice z jiných zdrojů, než jsou náklady hospitalizace. V nemocnicích se každoročně stravuje asi 1,5 milionu lidí, v průzkumech ale často vyjadřují nespokojenost.

"Bufetový výdej je určen především pro pacienty, kteří jsou soběstační a nemají infekční onemocnění. Pro ostatní zůstává zachována standardní forma podávání stravy," uvedlo MZd. Za nevhodný ho považuje například pro dětská, geriatrická nebo infekční oddělení.

Zkušenosti ze zahraničí i z Česka, kde například bufetové snídaně servírují, podle ministerstva ukazují, že takové stravování zvyšuje chuť k jídlu, podporuje vyšší příjem energie a živin a snižuje množství potravinového odpadu.

"Zvýšené náklady na bufetový výdej stravy hradí buď pacient v rámci nadstandardních služeb, nebo zařízení z jiných prostředků tak, aby neovlivnily výši stravovací jednotky u ostatních hospitalizovaných pacientů, kteří se bufetového výdeje stravy nemohou účastnit," doplnilo MZd v doporučení.

Dokument popisuje tři formy bufetového výdeje stravy. První z možností je jedno jídlo dne, například snídaně, formou volně ložených potravin, druhou výběr z nabídky jednotlivě balených potravin a třetí bufetová výdejní jednotka, například lednice nebo skříň s celodenním přístupem k vybraným potravinám, například proteinovým nápojům nebo jogurtům.

"Zavedení bufetu nebude povinné, každá nemocnice si podle svých možností a charakteru oddělení zvolí vhodnou formu nebo jejich kombinaci," píše se v materiálu. Vstupní investici v něm MZd odhaduje zhruba na 30.000 až 50.000 korun. Náklady na bufetové snídaně odhaduje průměrně na 60 až 70 korun a časovou náročnost na 1,5 až dvě hodiny na jedno jídlo dne.

Na příklady nekvalitní stravy v nemocnicích upozorňují opakovaně média i sami pacienti na sociálních sítích. Často si stěžují například ženy v porodnicích nebo lidé na plánovaných operacích, kteří nemají žádná stravovací omezení. "Hlavním cílem této iniciativy je zlepšení kvality nemocničního stravování, snížení dopadů malnutrice při nemoci a tím zvýšení efektivity zdravotní péče a spokojenosti pacientů," uvedlo MZd. Malnutricí odborníci označují podvýživu, týká se především seniorů.

,

Diskuze

Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.

28. srpna 2025