O míchání hrušek s jablky
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Dobrá diskuse dříve nebo později musí dojít do fáze, kdy to někdo nevydrží a vysloví trochu nepatřičný, až zavádějící argument na podporu své teze. To je ta chvíle, kdy někdo z přítomných musí nutně prohlásit: „Teď nám tu ale mícháš hrušky s jabkama.“ Přesně tak. A to se nedělá. Ani v kuchyni, ani v sadě, ani ve sklepě, prostě hrušky a jablka jsou dvě různé věci. Co to plácám? Já vím, že se výše uvedené mnohde děje, ale jsou to spíše obezličky. Pokud jste někdy jedli například pravý neslazený frgál s povidly z křížal, dáte mi za pravdu. Nebo odrůdový štrúdl z plátků jablka odrůdy Zvonkové kolem Vánoc či starofrancouzský koláč z hrušek s mletými mandlemi.
Delikátní chuť hrušky lze jablkem pouze zabít. Platí i naopak – jablko cukrem z hrušky po stránce chuti nevylepšíte. Samozřejmě. Hrušky se sypou do moštů i do povidel k jablkům jako sladidlo, ale to je prostě taková cesta prostřednosti.
Hrušky s jablky jsou blízce příbuzné, ale ne zas tolik, aby se křížily. Historií lidstva se prolínají více či méně neúspěšné pokusy o jejich křížení a kromě trochu bájné x Pyralus kursakovii, o které v roce 2013 psal Ukrajinský botanický žurnál, se průlom nekonal. Přitom tradice takzvaných mezirodových kříženců je v ovocných dřevinách značně silná a mnohdy i toužená. Již v roce 1855 se podařilo v Normandii zkřížit hrušku s kdoulí, hybrid je stále pěstován, a stal se dokonce vítanou krví pro další šlechtění hrušní. Nám se tyto snahy pojí s dobře známým Ivanem Vladimirovičem Mičurinem, jehož výpěstky popularizoval již před válkou Jan Böhm v Blatné, kterému neušel jejich jedinečný potenciál. Na vině byla i velmi tvrdá zima 1929 a fakt, že právě šlechtěnce z Ruska měly ověřenou mrazuvzdornost. Smůlou je, že jeho práce se u nás stala obětí propagandy a dnes je zmiňován spíše v pejorativních konotacích. Jeho výsledky si toto hanobení rozhodne nezaslouží – řada pěstitelů ví, o čem mluvím. V posledních letech Mičurinovi šlechtěnci získávají na popularitě a inspirují celou novou generaci šlechtitelů po celém světě. Současné technologie umožňují poměrně dostupnými metodami pokračovat v jeho práci a obohacovat nejen marmelády, likéry a kvasy.
Na počátku bylo křížení střemchy s třešní, a to právě za účelem zvýšení mrazuvzdornosti. Jakkoli byly údajně historicky již známé spontánní křížence hrušky s jeřáby nebo hlohů s mišpulemi, teprve systematické šlechtění přineslo zajímavé výsledky. Pokročilé je zejména křížení jeřábů, nejen s hruškami, ale i hlohy, muchovníky, jabloněmi či blízce příbuznou aronií. Některé hybridy jsou schopné i křížení v další generaci a tyto dveře jsou stále otevřené. O křížení peckovin téměř každé s každou ani nemluvě.
Po dědečkovi mi zůstala na dvoře hruška, na které míval všech svých jedenáct odrůd hrušní naroubováno na různých větvích. Dobře věděl, kde je která, a když si k nám někdo přišel pro rouby, nemusel běžet nahoru na aleje, pouze vzal žabku a dotyčnému posloužil. Dnes by se asi velice divil, co všechno by mohl na své matečnici roubů mít „štípnuto“, protože jeden z mezidruhových kříženců překonal všechna očekávání. Východoevropská šlechtitelská tradice zrodila totiž x Cydomalus, tedy křížence kdoule s jabloní. Kdoule se má velice ráda s hrušní a často je na ni roubována. Tento hybrid tak velmi dobře srůstá jak s jabloněmi, tak s hrušněmi. Krom toho projevuje ochotu srůstat i například s jeřabinami. Takže jsme se ocitli ve chvíli, kdy skutečně můžete na jednom stromě míchat hrušky s jablky. Na pravidlech férové diskuse se tím ale, doufejme, nic nemění.