Michelin ocenil 11 českých hotelů. Dva klíče míří do pražského Fairmontu, další do Varů i Šumperku
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Přichází novinka od Michelinu. Takzvané Michelin Keys neboli michelinské klíče jsou obdobou michelinských hvězdiček, ale pro hotely. Na místo gastronomie vybírají výjimečné a prémiové ubytování a oceňují architekturu, interiérový design, kvalitu služeb i charakter a osobitost hotelů. Michelin Guide letos poprvé uděloval michelinské klíče a Česká republika jich má hned jedenáct. Klíče míří jak do pražského hotelu Fairmont Golden Prague, BoHo či Four Seasons, tak do Karlových Varů, Šumperku či do středočeské obce Mcely.
Michelinské klíče nejsou soutěží v luxusu, ale oceňují komplexní zážitek. Seznam michelinských klíčů obsahuje jak pětihvězdičkové hotelové komplexy, tak designové penziony, nebo minimalistické chaty v horách. „Stejně jako michelinské hvězdy upozorňují na výjimečné vaření, tak michelinské klíče upozorňují na výjimečné pobyty,“ píše se na webu Michelinského průvodce.
SOUVISEJÍCÍ: Stavební Oskaři rozdáni. Sluneční lázně v Luhačovicích, pražský hotel i dálnice D4
Historicky první celosvětový výběr Michelin Key Selection vyzdvihl nově zrekonstruovaný hotel Fairmont Golden Prague, dříve hotel InterContinental. Ten necelý půl rok po otevření získal jako jediný český hotel hned dva michelinské klíče. Ostatně není náhodou, že se stal i jednou ze Staveb roku 2025.
V případě hotelů společnost Michelin podle CzechTourism hodnotí výjimečnost služeb, autenticitu, design a celkový zážitek z pobytu. Ocenění má tři stupně. Jeden michelinský klíč, který ukazuje na velmi speciální pobyt (very special stay) v Česku získaly pražské hotely BoHo, Julius, Four Seasons, Andaz, Mosaic House Design, Almanac X Alcron a také hotel Augustine, The Luxury Collection. Z mimopražských hotelů má po jednom klíči Chateau Mcely, Hotel Perk v Šumperku a Villa Julius a Emma – Luxury Boutique Retreat v Karlových Varech.
Dva klíče, které znamenají výjimečný pobyt (an exceptional stay), společnost Michelin udělila hotelu Fairmont Golden Prague, bývalému InterContinentalu. Hotel otevřel v letošním roce po asi pětileté rekonstrukci. Tři klíče, tedy ocenění za mimořádný pobyt (an extraordinary stay) v Česku nezískal žádný hotel. Třeba v Polsku má michelinské klíče 12 hotelů, v Rakousku 65 a v Německu 130.
Michelinské klíče propojují města i regiony. „Je skvělé vidět, že ocenění Michelin Key získaly hotely napříč naší krásnou zemí. To jen potvrzuje, že Česko stojí za objevování – nejen pro svou vynikající gastronomii, ale i díky výjimečným místům, kde se lidé cítí dobře. Hotely s klíčem Michelin jsou důkazem, že i menší města a regiony dokážou nabídnout světovou úroveň pohostinnosti,“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.
Michelinskému žebříčku kralují Spojené státy. Ty totiž vlastní hned 317 michelinských klíčů. Evropskou jedničkou je Francie s 203 hotely, za ní následuje Itálie se 188 a již zmiňované Německo se 130 oceněnými podniky. Michelinský průvodce poznamenává, že hotely aktuálně prožívají zlatou éru – po celém světě vznikají architektonicky jedinečné budovy, a to ve velkých městech i na venkově.
Jak probíhá michelinské hodnocení?
Už za měsíc se můžeme těšit na udílení michelinských hvězdiček. Ve čtvrtek 11. prosince Michelin zveřejní obdobného průvodce po tuzemských restauracích. Za zařazení Česka do restauračního průvodce v následujících třech ročnících státní agentura CzechTourism firmě Michelin zaplatila 1,35 milionu eur (podle aktuálního kurzu téměř 33 milionů korun). Smlouva se netýká ocenění michelinských klíčů, to je podle CzechTourism vlastní iniciativa Michelinu.
Vláda v létě 2023 rozhodla o zaplacení poplatku společnosti Michelin, což kritizovala opozice. Společnost Michelin totiž v roce 2022 změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Michelinskou hvězdu dostala jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons v roce 2008, v roce 2021 jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois.
KOMENTÁŘ: Jak by o Izraeli psal Peroutka? Jako Zbyněk Petráček
Česká republika se v současnosti může pochlubit dvěma michelinskými hvězdami, které drží pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Obě restaurace si prestižní ocenění udržely i přes několik let, kdy Michelin oficiálně nevydával průvodce pro Česko. Jejich úsilí však nepolevilo, právě naopak.
Kromě michelinských hvězd společnost také uděluje doporučení Bib Gourmand, které značí restaurace nabízející kvalitní jídlo za dobrou cenu. „Restaurace Bib mají společný jednodušší styl vaření, který je rozpoznatelný a snadno se jí. Restaurace Bib Gourmand ve vás také zanechá pocit uspokojení, že jste se dobře najedli za tak rozumnou cenu,“ uvádí Michelin. V Česku má toto ocenění pět restaurací.
Poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro třikrát. Podnik mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012, než o ni v roce 2018 přišel. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.
A jak vůbec probíhá michelinské hodnocení? Hodnoticí proces je extrémně přísný a utajený. Inspektoři jsou anonymní, sami si rezervují stoly, platí za jídlo a chovají se jako běžní hosté. Informaci o své práci nesmějí sdělit ani rodině a blízkým. Důležitý je jen obsah talíře – servis a interiér se nehodnotí. Inspektoři musejí mít minimálně deset let praxe v gastronomii. Restaurace navštěvují opakovaně a o hvězdě se poté rozhoduje kolektivně.
V roce 1900 vydal majitel společnosti Michelin André Michelin průvodce, který měl motoristům pomoci v případě poruchy vozu. Kromě nezbytného seznamu servisů byla součástí publikace i doporučení týkající se možností kvalitního ubytování a stravování.
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.