VYSOKÉ CENY ENERGIÍ

Vysoké ceny energií tlačí na zdražování zeleniny. V zemědělství ale hlavně chybějí lidé

VYSOKÉ CENY ENERGIÍ
Vysoké ceny energií tlačí na zdražování zeleniny. V zemědělství ale hlavně chybějí lidé

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Skleníková zelenina jako rajčata nebo saláty může v následující době zdražit. Podle zemědělského analytika Petra Havla se dá očekávat, že cena potravin obecně poroste. A to zejména kvůli vysokým nákladům na pracovní sílu či zdražování pohonných hmot. Lidé by tak neměli být překvapeni, že cena stoupne i u základních produktů, jako jsou rohlíky nebo chleba..

Zdražování ceny elektřiny a plynu dopadá na řadu odvětví i obyčejný život lidí. Výjimkou proto nejsou ani potravináři či zemědělci, kterým se také komplikuje jejich produkce. Skleníková zelenina totiž zřejmě zdraží kvůli vyšší ceně energií, která v posledních měsících vytrvale stoupá.

Podle zemědělského analytika Petra Havla se bude jednat o jeden z nákladů, který se na celkové ceně pro zákazníky promítne. „Dnes je totiž také největším problémem pracovní síla. Chybí lidé, kteří se o skleníky musí starat, balit potraviny či se zaměřují na marketing. Bude to jeden z faktorů, který bude zvedat cenu skleníkové zeleniny,“ řekl pro Echo24 Havel s tím, že pokud má být Česká republika v oblasti zeleniny soběstačná, tak cena musí zákonitě růst.

Naskýtá se dle něj totiž otázka, co spotřebitelé a celá společnost chce. Tedy zda zemědělskou soběstačnost, tedy produkci zeleniny a ovoce po celý rok, nebo dovoz z ciziny. „Podíl naší produkce na spotřebě je 30 procent, to je velmi málo. Sklizňová sezóna je velmi krátká a skleníky jsou tak jedinečnou příležitostí, jak dodávat například saláty po celý rok. Zároveň je to však produkce, která zvyšuje náklady,“ řekl Havel.

Čeští spotřebitelé si mohli vyšší ceny této zeleniny povšimnout již v září. Meziročně totiž cena vzrostla o 7 procent, nejvíce o 64 procent zdražil ledový salát a o 60 procent rajčata. Zdražila také cibule, naopak cena klesala u papriky nebo hlávkového zelí.

Vrásky na čele mají však kvůli inflaci či vysoké ceně energií také pekaři a cukráři. Po letošní sklizni je totiž jasné, že se ceny pekárenských výrobků budu muset zvyšovat. „Cena pšenice, ale i všech obilovin a olejnin roste nahoru. Tím pádem také adekvátně roste cena mouky. Skutečná reakce na cenu obilovin proběhne ještě později. Finální produkt jako pečivo či chleba tak budou zdražovat,“ řekl Havel.

V září také došlo ke zdražení olejů a tuků. Zároveň také zdražilo i máslo a mléko, což se negativně promítne zejména u cukrářů. „Velké problémy hlásí cukráři, protože vzrostla cena mléka a mlékárenských produktů jako máslo nebo šlehačka. Ceny potravin roste a poroste, protože se zvýšila cena pracovní síly. A to jak z důvodu inflace, nedostatku lidí na trhu s manuální prací. Nic na tom nebude měnit ani bezprostřední zásoba po sklizních a na skladech,“ dodal Havel.

O zdražování mluví už i někteří výrobci potravin. Oznámila to například největší česká mlékárna Madeta, která zvedne ceny produktů o více než 10 procent. Zvednout ceny hodlá také Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Důvodem je právě vysoká cena energií, pohonných hmot, vyšších cen fólií, obalů, pšenice a jedlých olejů.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy si tak Češi musí zvyknout, že cena potravin poroste na tuzemském trhu. „Třeba pečivo ještě letos může podražit až o třicet procent a další cenový nárůst pak z uvedeného důvodu prodražování zemědělské výroby nastane v příštím roce,“ řekl Kovanda s tím, že k hlavním důvodům se přidává i cena hnojiv nebo zdražování krmných směsí.