OPATŘENÍ V RESTAURACÍCH

Déjà vu pro restaurace. V omezení počtu lidí u stolu nevidí smysl

OPATŘENÍ V RESTAURACÍCH
Déjà vu pro restaurace. V omezení počtu lidí u stolu nevidí smysl

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Z písemné podoby nových vládních protiepidemických opatření pro restaurace podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) vyplývá hlavně omezení počtu lidí u stolu ze šesti na čtyři. Jinak budou mezi 29. prosincem a 2. lednem fungovat v běžném režimu. Od vlády stále chybí jasné slovo, jak to bude s kompenzacemi pro podnikatele v souvislosti s omezením provozu, není doba na dlouhé rozmýšlení, řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Provozovatelé stravovacích provozů byli podle Kastnera po středeční tiskové konferenci vlády, kdy představila opatření pro přelom roku, zmatení. Znejistěla je hlavně informace o tom, že akcí, vánočních a silvestrovských večírků se od 29. prosince do 2. ledna může účastnit nejvýše 50 lidí. Nebyli si jisti, zda nebudou muset mít po celý den ve zmíněném období v podniku vždy maximálně 50 hostů.

Z písemného znění opatření je fungování podle Kastnera jasnější, když v odstavci vztahujícím se ke gastronomickým provozům zůstala z hlediska kapacity pouze informace o snížení počtu lidí u stolu. Nová vláda by se podle Kastnera měla naučit sdělení veřejnosti lépe interpretovat.

Co se týká maximálního počtu čtyř lidí u stolu, vyjma členů jedné domácnosti, je to podle Kastnera déjà vu probírané s epidemiologem Romanem Prymulou, který loni zhruba měsíc stál v čele ministerstva zdravotnictví. V rozhodnutí Kastner nevidí logiku, chybí mu podrobné zdůvodnění určení tohoto konkrétního počtu.

Resort zdravotnictví v odůvodnění přijatých opatření uvedl, že stolování, především pak ve vnitřních prostorech, je v mnoha studiích považováno za vysoce rizikovou činnost. Vzhledem ke konzumaci nelze po lidech vyžadovat zakrytí úst a nosu, navíc v restauracích či hospodách lidé tráví více času než například v obchodech.

„Do restaurací chodilo během posledních čtyř týdnů zhruba o 20 procent hostů méně než v roce 2019, tržby podnikům poklesly v průměru o osm procent. Na Silvestra lze bohužel očekávat další výrazný propad,“ uvedla Jana Kohoutová ze společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy.

Nezbytné jsou proto podle Kastnera kompenzace. Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) má podle něj silný ekonomický profil, nemělo by mu trvat déle než několik hodin, seznámit se s programy náhrad navrženými předchozí vládou. Vina podle Kastnera padá i na hlavu nového ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který se k otázkám státních kompenzací vyjadřuje podle něj spíše nekonkrétně a vyhýbavě. „Vláda by měla o náhradách rozhodnout ještě do konce roku, dokud neplatí rozpočtové provizorium,“ dodal Kastner.

,

25. prosince 2021