BUDOUCNOST RESTAURACÍ

Zavírání hospod teď výrazně zasáhne i menší města, obávají se restauratéři

BUDOUCNOST RESTAURACÍ
Zavírání hospod teď výrazně zasáhne i menší města, obávají se restauratéři

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Třetina hospod a restaurací, kam Plzeňský Prazdroj dodává pivo, si zejména kvůli energetické krizi není jistá svojí existencí. Skončit je rozhodnuto jedno procento z nich. Vyplývá to ze zářijového průzkumu mezi 5500 provozovnami. Největší pivovar v zemi dodává svá piva do 20.000 podniků, což jsou dvě třetiny celkového počtu restaurací a hospod v ČR, uvedl jeho mluvčí Zdeněk Kovář. Zavírá restaurací se nejvíc týká měst do 20 tisíc obyvatel.

„Největším problémem jsou rostoucí ceny energií a surovin, ale také nedostatek personálu,“ řekl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz. Informace Prazdroj zjišťoval v celé republice. Vyplynulo z něj, že 30 procent provozoven váhá, zda bude dále podnikat, 70 procent pokračovat chce. Nejvíc podniků, které deklarovaly, že nebudou pokračovat, je ve městech s 5000 až 20.000 obyvateli, následují obce do 5000 obyvatel, uvedl.

Poradenský portál pivovaru „První u zdroje“ mohou zdarma využít všichni přímí odběratelé, jichž je téměř 11.000. Jde o vzdělávací videokurzy, které se věnují péči o pivo, obsluze, řízení firmy, ekonomice provozu, marketingu i vzhledu hospody. Každá část má obecné bloky i konkrétní rady a tipy. Kurzy provází osobnosti oboru. „Jsou tam jednoduché tipy, rady a školení, jak byznys posunout, nalákat nové hosty a uspět v nelehké době. Jsou pro majitele i personál – od kuchařů přes výčepní a servírky až po ty, kteří se starají o ekonomiku,“ řekl Mráz.

Plzííínka v Kladně kvituje on-line prostředí. Podle majitele Radomíra Kotta může pustit zvolené téma na poradách i novým zaměstnancům. „Pro obsluhu je nejdůležitější kurz o kvalitě piva, profesionální obsluze a o tom, kdo je můj zákazník. Pro mě zase kurzy z ekonomiky gastro provozu a vedení lidí,“ řekla majitelka Radegastovny Aura v Ostravě.

Prazdroj podle Mráze pomáhá téměř každému z 20.000 podniků, jimž dodává pivo. Letos do podpory a rozvoje hospod investuje přes 450 milionů Kč a příští rok podobně. Mapujeme potřeby a s hospodskými jsme v pravidelném kontaktu, dodal.

12. října 2022