VÁNOČNÍ RECEPTY

Od Rettigové i zdravé alternativy. Recepty na bramborový salát trochu jinak

VÁNOČNÍ RECEPTY
Od Rettigové i zdravé alternativy. Recepty na bramborový salát trochu jinak

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Kapr a řízky s bramborovým salátem patří k tradičním pokrmům na štědrovečerních tabulích. Zatímco ale maso či rybu všichni připravujeme podobně, se salátem se dá vymyslet ledasco neotřelého. Přinášíme tipy na několik receptů, kterými můžete letos o Vánocích nahradit klasický bramborový salát něčím trochu jiným.

Obyčejný zemčatový salát se slanečkem podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Uvař, oloupej a za tepla nakrájej na lístky ne příliš velká zemčátka, usekej na drobno jednu velkou cibuli a dvé na tvrdo uvařené vejce; nyní dej na mísu vrstvu zemčat, posyp je cibulí a vejci, pak dej opět zemčata, na to zase cibuli s vejci, a tak pokračuj, až je všecko na míse, načež to polej octem se solí a olejem rozmíchaným; potom stáhni slanečka, rozpůli ho, nakrájej na malé kousky a salát jimi povrchu oblož. Je-li slaneček mléčný, tedy mléčí v hrnečku kverlačkou hodně rozmíchej s olejem a octem, a salát tím polej. Kdo chce, může k němu též připojit na kostky nakrájená jablíčka.
 
Tradičnější míchaný zemčatový salát

Zůstanou-li po nějaké tabuli rozličné zbytky, jako: studená telecí pečeně, šunka, uzený jazyk, kapoun, tedy všecky takové zbytky rozkrájej na malé kostky, každý druh zvlášť, a odlož to stranou až k potřebě. Nech uvařit hrnek zemčat, pak uvař na tvrdo několik vajec, stáhni a rozpůli jednoho slanečka, očisti několik sardelí, rozpůlí je, kůstky vyber a stoč každou půlku na způsob šneka; rozkrájej též na kousky jednu pryku; také uvař ve slané vodě malé bobové lustičky anebo růži pěkného karfiolu, co právě máš; potom utři nebo utluč tři na tvrdo uvařené žloutky, rozmíchej je s dobrým brabancovým olejem a octem, a přidej k tomu jednu drobně nasekanou cibuli. Když jsou zemčata uvařená, tedy je oloupej, nakrájej je za tepla na koláčky, dej je na mísu a polej tou smíšeninou; nyní udělej první okolek z lustiček na nudličky nakrájených, anebo z karfiolu, jejž jsi dříve byla rozebrala a octem polila, druhý okolek udělej ze šunky, třetí z nějakého bílého masa, čtvrtý z usekaných tvrdých žloutků, konečně v prostředku z usekaných bílků, a polej všecko ostatním upraveným octem; načež mezi to urovnej sardelky, nakrájeného slanečka a pryku, a máš-li aspik, tedy ho můžeš trochu navrch skrze sejto nebo struhadlo protlačit, tak nabyde salát ještě pěknějšího vzhledu. Takové okrášlení zanechává se ostrovtipu kuchařčinu. – Rozumí se, že se tento salát i z polovice dotčených věcí upravit může.
Vánoční celerový salát

Ingredience na 4 až 6 porcí

1 středně velký celer
1 větší tuřín (nebo ředkev vodnice)
2 mrkve
hrst pečené máslové dýně
1 větší červená cibule
1 hrnek hrášku
2 větší plátky slaniny
4 vejce natvrdo
kyselé okurky (množství podle chuti)
4 lžíce majonézy
sůl
pepř
lžička hořčice bez cukru
8 hrnků kuřecího vývaru nebo vody
olivový olej

Na domácí majonézu:
1 větší žloutek z vajíčka
1½ lžičky šťávy z citronu
1 lžička vinného octa
¼ lžičky hořčice bez cukru
½ lžičky soli
¾ hrnku olivového nebo avokádového oleje

Kořenovou zeleninu oloupeme a ve vývaru necháme uvařit doměkka. Zároveň v menším hrnci uvaříme hrášek doměkka. Mezitím si připravíme domácí majonézu, a to tak, že do vyšší nádoby vložíme žloutek, citronovou šťávu, ocet, hořčici a sůl. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách – vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme.

Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.

Troubu předehřejeme na 170 °C.

Dýni očistíme a nakrájíme na kostky a vložíme do nádoby na pečení. Poté ji osolíme, zakápneme olejem a vložíme na 30 – 40 minut do trouby a pečeme doměkka. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menši kostičky a vložíme do větší mísy. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, na menší kostičky nakrájenou dýni, slaninu, na kostičky nakrájená vejce, nakrájené okurky, domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme.

Necháme přes noc uležet v lednici a podáváme s kusem ryby nebo masa.
Batátový salát

Ingredience

4 – 5 menších batát
1 větší červená cibule
1 hrnek hrášku
1,5 balení zakysané smetany (285 g)
kvalitní šunka
4 vajíčka, natvrdo uvařená
himalájská sůl
pepř
lžička hořčice bez cukru

Na domácí majonézu
1 větší žloutek z vajíčka
1,5 lžičky šťávy z citrónu
1 lžička vinného octa
¼ lžičky hořčice bez cukru
½ lžičky soli
¾ hrnku olivového oleje

Batáty dáme ve slupce uvařit, Mezitím si připravíme domácí majonézu tak, že do vyšší nádoby vložíme žloutek, citrónovou šťávu, ocet, hořčici a sůl. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách – vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nám nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.

Uvařené batáty oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, zakysanou smetanu, domácí majonézu, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme.

Salát necháme přes noc uležet v lednici. Podáváme buď samotný, nebo jako přílohu k rybám a masu.

 

jhr

23. prosince 2023