Five

Five

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Bývalá vozovna koněspřežné tramvaje v dnešní ulici Na Valentince byla citlivě zakomponována do nové administrativní budovy s názvem Five. Obvodová fasáda historického objektu je zachována v parteru a do ní je vložen nový moderní sedmipatrový objekt. Qarta architekti navrhli tento koncept před pěti lety. Mezitím se třikrát změnil investor projektu. Teprve se společností Skanska architekti dovedli stavbu do finále. Skanska tak získala kancelářskou budovu vybočující z jejího portfolia.

Foto: Quarta

Prostorové řešení stavby vychází z hranic pozemků, výšková hladina je členěna do několika stupňů a nachází novou dynamiku. Hmota posledního patra ustupuje. Ustoupení tak spolu s předsazeným, v nároží dynamicky rozehraným pláštěm z hliníkového maximálně perforovaného tahokovu zjemňuje celkovou hmotu budovy a zároveň navazuje na římsy okolních domů. Tahokov byl speciálně upraven, tak, aby se oka zvětšila a zajistila maximální propustnost světla.

Foto: Quarta

Ačkoliv vnější fasádě tedy tahokov dodává zajímavý industriální charakter, uvnitř působí jako jemná záclona, která ve dne přináší zaměstnancům potřebné soukromí, aniž by omezovala výhled z interiéru. Prostor vstupní haly s centrální recepcí zachovává ráz staré vozovny včetně velkých hodin, které byly sejmuty ze štítové fasády původní stavby. Obvodové zdivo historického objektu bylo citlivě restaurováno, aby si zachovalo původní charakter. To v kombinaci s nejmodernějšími technologiemi, betonem a odhalenými instalacemi na stropě vytváří dynamiku v našem prostředí velmi vzácnou.

Foto: Quarta

Půvabná je rovněž relaxační zóna na střešní terase, kde technické zázemí vzduchotechniky a nejrůznějších reků kultivují dřevěné hranoly. Budova od začátku cílila na získání certifikace LEED Platinum, a byla proto navržena s maximálním důrazem na ekologickou udržitelnost. Kromě použitých materiálů a technologií je zajímavostí kolárna se sprchami, která má vzhledem k poloze stavby opodstatnění (týden po kolaudaci, kdy ještě řada kancelářských ploch není dokončena, zde parkuje přes deset kol a koloběžek), nebo stanoviště sdílených elektromobilů a elektrokol.

Foto: Quarta

Pozoruhodné je také inteligentní zrcadlo na toaletách, které kromě aktuálního počasí zobrazuje i citát dne. Noblesní prvky jako výtahy z černého plechu jsou vyváženy úsporným, leč efektním řešením, jakým je například zábradlí na schodišti z kari sítí využívaných běžně pro armování betonu. Architektonicky silný objekt nabízí 14 000 m2 kancelářských ploch a obchodní parter.

10. června 2017